Kennisbank: Cyber Security

Cybersecurity gaat over het beveiligen van digitale middelen, zoals werkplekken, servers en websites. In de onderstaande artikelen gaan we in op verschillende onderwerpen binnen cybersecurity.


hoe werkt phishing

Phishing aanvallen voorkomen

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij aanvallers zich voordoen als legitieme organisaties om persoonlijke of gevoelige informatie van individuen te verkrijgen. Deze informatie kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal, financiële fraude en andere vormen van misbruik. Phishing-aanvallen zijn een van de meest voorkomende vormen van cyberaanvallen en kunnen ernstige schade toebrengen aan individuen en organisaties.
social engineering uitleg

Social Engineering

Social engineering is een manipulatietechniek die wordt gebruikt om mensen te misleiden en te overtuigen om vertrouwelijke informatie te delen, toegang te verlenen tot beveiligde systemen of acties uit te voeren die nadelig zijn voor henzelf of hun organisatie. Het kan worden gezien als een vorm van psychologische manipulatie waarbij de aanvaller gebruik maakt van de zwaktes en menselijke emoties van het slachtoffer. 

De Vattenfall case – Responsible Disclosure

Als ethisch hacker doe ik jaarlijks verschillende meldingen bij bedrijven van grote datalekken. Ik ben er vaak niet eens naar op zoek, kom ze meestal bij toeval tegen en ze vallen mij gewoon op. Ik meldde bij een webshop dat ik de gegevens 40.000 klanten kon inzien, bij een marketingbureau dat ik meer dan 1.000 […]

OWASP top 10

OWASP is een organisatie die zich inzet voor een veiligere wereld. Deze organisatie brengt periodiek een lijst uit met de 10 meest voorkomende kwetsbaarheden in websites, de OWASP top 10. Deze lijst geeft u een indruk waar CyberAnt onder andere op let wanneer we uw website testen.

Wat is het verschil tussen een pentest en vulnerability management?

Een pentest en vulnerability management zijn twee verschillende dingen voor hetzelfde doel. In dit artikel leggen we uit welk middel het beste past in welke situatie.

Ransomware: Alleen anti-virus is onvoldoende

Ondanks dat bijna iedere organisatie een antivirus product gebruikt, zijn er veel bedrijven die slachtoffer worden van ransomware of cryptolockers. Hoewel aanvallen steeds complexer worden, zijn veel infecties te voorkomen, maar daar is soms meer voor nodig dan alleen een antivirus product.