Wat is Cross-site scripting (XXS)?

Cross-site scripting (XSS) is een type beveiligingslek dat voor kan komen bij webapplicaties en websites. Bij XSS-aanvallen wordt kwaadaardige JavaScript code in een webapplicatie geïnjecteerd, die vervolgens door andere gebruikers kan worden uitgevoerd wanneer ze de site bezoeken. Hierdoor kunnen aanvallers gevoelige informatie stelen, zoals wachtwoorden of financiële gegevens, of het uiterlijk of gedrag van de applicatie manipuleren.

XSS-kwetsbaarheden kunnen ontstaan wanneer een webapplicatie of website door de gebruiker aangeleverde input in de pagina overneemt zonder de invoer correct te valideren of te encoderen. Hierdoor kunnen aanvallers hun eigen code in de site injecteren, die vervolgens door andere gebruikers kan worden uitgevoerd wanneer ze de site bezoeken. Als een website gebruikers bijvoorbeeld toestaat opmerkingen te plaatsen, kan een aanvaller schadelijke JavaScript-code in hun opmerking opnemen, die vervolgens door andere gebruikers kan worden uitgevoerd wanneer ze de opmerking op de site bekijken.

Wat is het verschil tussen reflective of persistent XSS?

Het belangrijkste verschil tussen reflecterende en persistente XSS is de manier waarop de kwaadaardige code, oftewel de XSS payload, wordt opgeslagen en uitgevoerd. Bij reflective XSS wordt de payload in een website geïnjecteerd, die vervolgens wordt teruggegeven naar de gebruiker. Dit type aanval wordt meestal uitgevoerd via een URL die de geïnjecteerde code bevat en de code wordt uitgevoerd wanneer de gebruiker op de link klikt. Bij persistent XSS daarentegen wordt de schadelijke code rechtstreeks in de website geïnjecteerd, waar deze wordt opgeslagen in de database. Dit type aanval is gevaarlijker, omdat deze maar eenmalig hoeft te worden geïnjecteerd en vervolgens bij andere gebruikers terug kan komen.

Hoe kan cross-site scripting voorkomen worden?

Ter bescherming tegen XSS-aanvallen is het belangrijk dat programmeurs de door de gebruiker aangeleverde input correct valideren en opschonen. Dit kan het gebruik van technieken zoals inputfiltering en uitvoerencoding inhouden om ervoor te zorgen dat alleen toegestane tekens en gegevens worden opgenomen in de uitvoer van de website of webapplicatie. Het is ook belangrijk om de webapplicatie of website up-to-date te houden met de nieuwste beveiligingspatches te gebruiken om het risico op XSS-kwetsbaarheden te minimaliseren. Plug-ins kunnen namelijk ook kwetsbaarheden bevatten, zoals XSS.

XSS is een serieuze kwetsbaarheid die webapplicaties en websites kan treffen. Door de door de gebruiker aangeleverde invoer correct te valideren en op te schonen en veilige programmeer standaarden zoals de OWASP secure coding practices te volgen, kunnen webontwikkelaars zich beschermen tegen XSS-aanvallen en hun gebruikers beschermen tegen dit soort kwetsbaarheden. Weten of uw applicatie veilig is voor XSS? Bij een pentest en de Website Security Check controleert CyberAnt uw applicatie op XSS.