De opmars van Cybercriminaliteit
Met onder andere de toename van thuiswerken en digitalisering bij organisaties, wordt cybersecurity steeds belangrijker. De noodzaak van digitale veiligheid komt dan ook steeds hoger op de agenda van zowel grote bedrijven als mkb’ers en zzp’ers. Niet voor niets staat cybercriminaliteit op de tweede plaats in de top 5 grootste zorgen van bedrijven. Cybersecuritybedrijven zoals CyberAnt maken door de toenemende vraag aan oplossingen een enorme groei door.
Cybercrime in opmars
Cybercriminaliteit is al een tijdje aan een flinke opmars bezig in Nederland. In de afgelopen jaren verschuift traditionele criminaliteit steeds meer naar digitale criminaliteit:
“De politie registreerde in 2021 veertienduizend gevallen van cybercrime. Dat is een toename van bijna een derde ten opzichte van 2020 en drie keer meer dan in 2019.”
Aldus het Openbaar Ministerie over in haar jaarbericht over 2021. Maar niet alleen het aantal gevallen steeg: ook de impact van de aanvallen nam enorm toe. Eerder dit jaar nog konden 120 tandartspraktijken dagenlang geen patiënten meer helpen omdat het collectieve systeem gehackt was. De hackers eisten 2 miljoen euro en dit bedrag is uiteindelijk ook betaald.
Voorkomen is beter dan genezen
Bij veel organisaties ontbreekt vaak de kennis of is er te weinig budget beschikbaar om de weerbaarheid tegen cybercriminaliteit te verhogen.
“Als je het je kunt veroorloven om risico’s te lopen, dan is er niks aan de hand”
Jolijn Knikman, CEO van CyberAnt.com.
Bij ondernemers heerst vaak nog het idee dat investeren in cybersecurity een dure exercitie is, tot het moment dat ze gehackt worden en de hacker zoveel geld vraagt dat het zelfs op een faillissement kan uitlopen. Voorkomen is dus beter dan genezen en daar gaat het in Nederland helaas nog veel te vaak fout. Het besef is er inmiddels wel, maar nog lang niet genoeg.
De groei en noodzaak van cybersecuritybedrijven
CyberAnt is een van de bedrijven die zich elke dag inzet om, ter voorkoming van cyberaanvallen, de cyberveiligheid van organisaties te verbeteren. De afgelopen jaren is er door cybersecuritybedrijven flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen en onderzoeksmethoden waarmee kwetsbaarheden in netwerken, webapplicaties en maatwerksoftware snel op de radar komen. Zo krijgen hackers geen kans om schade aan te richten aan systemen, of nog erger: dat een bedrijf volledig stilligt omdat systemen niet meer werken.
De overheid neemt ook al vele initiatieven om bedrijven, maar ook zzp’ers met een website, te waarschuwen voor de risico’s. Een datalek kan al een hoge boete veroorzaken en niet te vergeten wat het met de reputatie naar klanten doet als de cybersecurity niet op orde blijkt. Toch merkt Knikman dat er nog te weinig wordt gedaan om ondernemers te helpen begrijpen wat er nodig is om dit soort ellende te voorkomen.
“Door onze ontwikkelde innovatieve oplossingen en methodes kunnen we inmiddels heel snel de cyberweerbaarheid van elk groot of klein bedrijf in kaart brengen. En daarbij geven onze cyberspecialisten, ook wel ethische hackers genoemd, precies aan wat men kan doen om hackers buiten de deur te houden.”
De focus van het team ligt nu op het begrijpelijk maken van de risico’s en het inzichtelijk maken van oplossingen voor bedrijven om cybercriminaliteit of een hack te voorkomen.
CyberAnt zet zich in voor meer weerbaarheid tegen cybercriminaliteit
Jolijn Knikman (45) is per 1 juli 2022 aangesteld als de nieuwe CEO van CyberAnt.com. Zij heeft de opdracht meegekregen om CyberAnt te laten groeien, zodat meer bedrijven en ondernemers zich weerbaar kunnen maken tegen cybercriminaliteit.
“Mijn doel is om relevant te zijn en te kunnen bijdragen aan een oplossing tegen cybercriminaliteit voor ondernemend Nederland. En dat we echt verschil maken met onze innovatieve oplossingen om cybercriminaliteit te voorkomen.”
Volgens Knikman is het, naast het bereiken van de doelgroep, ook een flinke uitdaging om de juiste mensen te werven. In deze tijd van schaarste is het niet makkelijk om cybersecurityspecialisten te vinden. De groei van een bedrijf als CyberAnt zal daar mede afhankelijk van zijn. “Maar we zijn een jong, leuk en ambitieus bedrijf, dus als iemand eenmaal binnen is wil diegene ook niet meer weg!”