Subsidie voor webshops
Om de cyberweerbaarheid van ondernemend Nederland te vergroten, stimuleert het Digital Trust Center (DTC) samenwerkingsverbanden met de Subsidieregeling Cyberweerbaarheid. Projecten die de cyberweerbaarheid van bedrijven op een structurele en schaalbare wijze vergroten, konden aanspraak maken op deze subsidie. CyberAnt uit Almere is een van de projecten die in aanmerking komt voor deze subsidie.
De cyberrisico’s voor webwinkels zijn enorm. Nederland kent inmiddels meer dan 90.000 webwinkels, en door de enorme toename hiervan is het belangrijk dat online ondernemers de risico’s kennen en weerbaar zijn tegen cybercriminaliteit. Veel ondernemers hebben geen of weinig kennis van cyber security maar hebben dit wel nodig om zichzelf en klanten te beschermen.
Het helpen van webwinkel ondernemers
Jolijn Knikman, CEO CyberAnt; “Zelf ben ik jarenlang online ondernemer geweest en als ondernemer ben je je vaak niet bewust hoe kwetsbaar je onderneming is voor cyberaanvallen. Je hoort wel verhalen maar vaak denk je toch dat grote bedrijven het target van hackers zullen zijn. Echter niets is minder waar en daarom zijn we heel erg enthousiast over het winnen van deze subsidie. Dankzij deze subsidie en onze innovatieve onderzoeksmethoden zullen we veel webwinkel ondernemers kunnen gaan helpen.”
CyberAnt zal ondernemers met een webwinkel begeleiden naar doeltreffende cyberweerbaarheid. Om dit te bereiken zal CyberAnt een platform in het leven roepen om via dit platform zoveel mogelijk ondernemers met een webwinkel te bereiken. Ook zal het platform een plek worden waar alle relevante informatie, best practices, adviezen en tools over cybersecurity voor webwinkels te vinden zijn.
Eenmaal aangemeld via het platform zullen de cybersecurityspecialisten van CyberAnt samen met de ondernemer inzichtelijk maken welke kwetsbaarheden een webwinkel heeft en hoe de ondernemer deze kan oplossen. De verwachting is dat rond April 2023 de eerste webwinkels onderzocht kunnen worden.